• Post category:Activities

TRT Radyosu Yüksekokul Müdürümüzle Canlı Yayında Röportaj Yaptı

Yüksekokul Müdürümüz Sayın Öğr. Gör. Recep AYKAN, TRT Trabzon Radyosu ile canlı yayında röportaj yaptı. Sayın AYKAN, Yüksekokulumuz ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan işbirliği protokolü ile ilgili yürütülen faaliyetler ve süreç hakkında bilgi vererek, kurumlar arası birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı.

Röportajın ayrıntıları şu şekildedir;

Recep Bey Kendinizi Tanıtır Mısınız?

Adım Recep AYKAN. Öğretim görevlisiyim. Orman Endüstri Yüksek Mühendisiyim. Uzun yıllar özel sektöre bağlı firmalarda üst düzey yönetici olarak görev yaptım. Halen Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu Müdürü olarak görevime devam etmekteyim. Aynı zamanda Kastamonu Üniversitesinde, Orman Endüstri Mühendisliği alanında doktora yapıyorum.

Ayancık Nasıl Bir Yer? Biraz Anlatır Mısınız?

Ayancık ilçemiz, denize kıyısı bulunan son derece güzel doğa harikası bir yer. Herkesin görmesini tavsiye ederim. Buranın aynı zamanda benim mesleğimle ilgili özel bir yeri var. Yeşillikler içerisinde olan bu şehir aynı zamanda bir orman cenneti. Bu anlamda geçmişte büyük bir üretim tesisine de sahipmiş. O yıllarda birçok çalışanı olan bu tesisin sürekli hikâyeleri anlatılıyor. Şuan özel sektöre ait bazı özel kuruluşları çalışmalar yapıyor. Ancak tabi bu yeterli değil. Gerek Ayancık Kaymakamlığımız ve Belediyemiz, gerekse de bölge halkı ormancılık ve buna bağlı üretim faaliyetlerinin artmasını canı gönülden istiyor.

Yaptığınız İşbirliği Protokolünde Yer Alan, Ahşap Oyuncak Yapma Fikri Nasıl Oluştu?

Sayın Cumhurbaşkanımızın Üniversite-Sanayi işbirliği konusundaki hassasiyeti malumunuzdur. Bizde Sinop Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. Nihat DALGIN hocamızın önderliğinde bölge kurum ve kuruluşları ile görüşmeler halindeyiz. Hatta bu konuda tüm akademik personelimizin branşlarını ve çalışma alanlarını anlatan bir rehber kitapçık bile hazırlandı. Bizler Üniversitemiz geneli ve Ayancık Meslek Yüksekokulu olarak, bu işbirliğini geliştirmeye gayret ediyoruz.

Ahşap oyuncak kursu ve projesi fikrinin asıl sahibi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı Halk Eğitim Müdürlüğümüzdür.

Projenin ana destekçisi il Milli Eğitim Müdürümüz Ercan YILDIZ beyefendiye bu anlamda teşekkür ediyoruz. Halk Eğitim Müdürümüz, Hanife Başar ÖZCAN Hanımefendi ve Müdür Yardımcısı Sayın Ali ARSLAN Bey “Ahşap Oyuncak Yapımı Kursu” projesi yapmak istediklerini belirttiler. Bu fikir bizim Üniversite olarak işbirliği çalışmalarımızla örtüştüğü için bizi de heyecanlandırdı. Hemen kolları sıvadık. Öncelikle, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Murat ALTUNDAL, beyefendi ile bir işbirliği protokolü yaptık. Ana temamız “Kurumlar Arası Birlik ve Beraberlik”. Tabiki herşey bütçe ile başlıyor. Buna istinaden, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü desteğiyle, Halk Eğitim Küçük bir bütçe ayarladı. Benim endüstriyel tecrübemi kullanarak teknik ziyaretler ve etütler yaptık. En uygun ve en güzel makineleri alabilmek için uğraştık. Sonuçta kurs faaliyetlerimizi sağlayacak kadar makine edinmeyi başardık. Akabinde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mobilya öğretmenlerinden Sayın Haluk GÜL ve İlhan BİDE ile tanıştık. İyi bir ekip olduk. Kurs faaliyetlerine hızla başlıyoruz. Çalışmalarımızda Anadolu Lisesi Müdürümüz Sayın Mustafa Kemal KARABULUT hocamız da destek veriyor.

Kurs binası için Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürümüz Sayın Seyfi GÜLER Bey yardımcı oldu. Ayancık Belediyemiz, Fen İşleri Müdürlüğü aracılıyla kurs binasının içinin bakım ve onarımını üstlendi. Bu konuda Fen İşleri Müdürü Şeheddin ÖZCAN Bey yardımcı oluyor. İnşallah birkaç hafta içinde yeni binaya giriş yapacağız. Halen Ar-Ge ve hazırlık çalışmalarımız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mobilya atölyesinde devam ediyor.

İlçe Milli eğitim Müdürlüğümüz önderliğinde, Ayancık ilçemizde “Montessöri” Materyalleri ile eğitim çalışmaları başlatıldı. Bu çalışma bizim ahşap oyuncak atölyemizle de örtüşüyor. Şöyle ki, Montessori materyallerinin tamamına yakını ahşap. Dolayısıyla bu materyaller geliştirilerek bu atölyede üretilebilir.

Ahşap Oyuncak Kursu Ve Kurulacak Atölyenin Yol Haritası Nasıl Olacak?

Öncelikle ilk hedefimiz ahşap konusunda istekli, yetenekli kursiyerlere çok yönlü bir eğitim vermek. Bunun içerisinde ahşabın tanıtılması, basit makineler ve el aletleri ile işlenmesi, modern makineler ile çalışma, bilgisayar destekli çizim kursu ile tasarım yapma, ahşabın boyanması gibi konular yer alacak.

Kursların bitiminde, yetişecek kursiyerlere işyeri açmaları konusunda destek olacağız. Örneğin okulumuzda hocalarımızın yardımıyla girişimcilik belgesi vereceğiz. Akabinde Kosgep aracılığıyla hibe desteği almalarını sağlayacağız. Proje yazmalarına yardım edeceğiz. Hatta atölye makine ekipman konusunda yardım edeceğiz. Kursta geliştirilen oyuncak modellerini, işyeri açan kursiyerlere ürettireceğiz. Bu modelleri geliştirirken çeşitli yarışmalar düzenleyip tasarım konusunda insanları ve özellikle öğrencileri teşvik edeceğiz.

Diğer bir hedefimiz, işyeri açan kursiyerlerin ürettikleri ürünleri pazarlamak. Bu amaçla okulumuz bünyesinde yer alan lojistik programı faaliyet gösterecek. Bu programda çok değerli e-ticaret uzmanı hocalarımız var. Kurulacak sanal bir mağaza içerisinde bunların satışı gerçekleşecek.

Bu bir eğitim projesi olduğu kadar aynı zamanda bir istihdam yaratma projesi. Tabiki gücümüz yettiği ve imkanlarımız oluştuğu sürece.

Projenin ilerleyen aşamalarında engelliler, anaokulu ve ilköğretim seviyesinde çocuklarımıza da oyuncak ürettirme fikrimiz var. Bunun için bazı özel makineler gerekli. Zaman içerisinde onları da almayı planlıyoruz. Bu makineler engellilere ve çocuklara zarar vermiyor. Onların psikomotor gelişimlerine son derece önemli katkılar sağlıyor.

Son Olarak Söylemek İstediğiniz Başka Bir Konu Var mıdır?

Bizi dinleyen tün dinleyicilerimize, güzel Ayancık ilçemizi görmelerini tavsiye ederim. İnşallah oyuncak atölyemizin açılışına sizleri de beklerim. Bu fırsatı verdiğiniz için sizin nezninizde tüm TRT camiasına teşekkürlerimi sunarım.