2002 yılında kurulan Yüksekokulumuz 29.05.2007 tarihli ve 26536 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5662 sayılı kanunla kurulan Sinop Üniversitesi bünyesinde eğitim ve öğretim hizmeti vermektedir.
Ayancık Meslek Yüksekokulu, Sinop Üniversitesi ve kendi birimi Misyon ve Vizyonuna bağlı kalarak, bulunduğu ilçede dış paydaşları ile iletişimi güçlü, iç paydaşları ile verimli çalışmaları ve öğrencileri ile bağları kuvvetlidir. Bu güçlü yapısına rağmen gelişmeye ve geliştirmeye açık yapıdadır ve bir taşra teşkilatı olarak da her daim merkez teşkilata destek vermektedir. Kalite Güvence Sistemindeki başarısı ve çalışmaları diğer birimlere örnek oluşturmakta ve her zaman daha iyiye doğru olan çabası devam etmektedir. Eğitim – Öğretim hizmetlerinde güçlü akademik kadrosu ve öğrencilere devamlı verdiği desteği ile uzaktan/yüzyüze eğitimde farklılığını göstermektedir.
Meslek Yüksekokulumuz, akademik ve idari gücünü fiziksel yapısının uygun olması, öğrenci-okul iletişiminin kuvvetli olması ile her geçen yıl daha çok tercih edilen bir meslek yüksekokulu olma hedefine emin adımlarla yürümektedir.
Meslek Yüksekokulu Bölümleri ve Önlisans Programları;
– Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
Bilgisayar Programcılığı Önlisans Programı
İnternet ve Ağ Teknolojileri Önlisans Programı
– Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
Çocuk Gelişimi Önlisans Programı
–Dış Ticaret Bölümü
Dış Ticaret Önlisans Programı
– Elektronik ve Otomasyon Bölümü
Elektronik Teknolojisi Önlisans Programı
Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Önlisans Programı
– Ormancılık Bölümü
Ormancılık ve Orman Ürünleri Önlisans Programı
– Tasarım Bölümü
İç Mekan Tasarımı Önlisans Programı
– Yönetim ve Organizasyon Bölümü
Lojistik Önlisans Programı
Eğitim Modeli
Ayancık Meslek Yüksekokulunda yer alan programlarda eğitim öğretimin normal süresi iki yıldır (dört yarıyıl). Azami eğitim-öğretim süreleri ise dört yıldır (sekiz yarıyıl). Yaz okulunda geçirilen süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz. Öğrencilerin kayıt yenilememe nedeniyle kayıtsız olarak geçirdiği tüm yarıyıllar, değişim programları veya özel öğrenci kapsamında yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarında geçirilen yarıyıllar ve ders tekrarı yapılan yarıyıllar ise normal ve azami eğitim-öğretim süresine dâhildir.
Ayancık Meslek Yüksekokulunda yer alan programlara kayıt olan öğrencilerin mezun olabilmeleri için, müfredatta yer alan tüm derslerin ve stajın, MU (Muaf), YT (Yeterli) veya başarılı harf notu ile tamamlanmış olması ve GNO’ su en az ‘2,00’ olması gerekmektedir.
Eğitim-Öğretimin başlamasıyla birlikte, tüm detayların öğrencilerimizle paylaşılabilmesi amacıyla bölüm bazında ve ortak okulumuz konferans salonunda “Oryantasyon Programları” düzenlenmektedir.
Eğitim ve Öğretim Modeli: 3+1 Eğitim Modeli
Ayancık Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Ormancılık ve Orman Ürünleri Programında 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle 3+1 eğitim modeli uygulanmaktadır. IV. Dönem Ormancılık Bölümü öğrencileri, işletmelerde tam zamanlı uygulamalı eğitim almaktadır. İşletmelerde Mesleki Eğitim “Sinop Üniversitesi Meslek Yüksekokulları İşletmede Mesleki Eğitim Yönergesi”, Yaz Stajları ise “Sinop Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Staj Yönergesi” ne göre yürütülmektedir.
İşletmede Mesleki Eğitim ve Yaz Stajı, Akademik Takvimde belirtilen tarihlerde kurulların kabul edeceği yurtiçi ve yurtdışında yer alan kamu kurum ve kuruluşları (Orman İşletme Müdürlükleri) veya özel sektöre ait fabrikalar-şirketlerde yapılabilmektedir. Ayrıca yüksekokulun ihtiyaçları kapsamında üniversitemiz bünyesinde de staj imkânı sunulmaktadır.
3+1 Eğitim Modelinde, öğrencilerimiz üç dönemlerini okulda, kalan bir dönemlerini ise işletmelerde tam zamanlı uygulamalı eğitim alarak geçirmektedirler.
3+1 Eğitim Modelinin temel hedefi; sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikteki elemanı ve personeli (ihtiyaç duyulan zaman diliminde) günün teknolojileri ve bilgilerine sahip olarak sektör ile birlikte yetiştirmektir.
3+1 Eğitim Modelinin amacı, Öğrencilerin öğretim yoluyla elde ettikleri bilgi ve becerilerini ilgili sektörlerdeki işyerlerinde uygulayarak, doğru karar verme becerilerini geliştirmek, nitelikli meslek elemanı olarak görev yapacakları işyerlerindeki sorumluluklarını, işçi-işveren ilişkilerini, organizasyon, üretim ve iş güvenliği sistemlerini ve yeni teknolojileri tanımalarını sağlayıcı faaliyetler ve işbaşında deneyim kazanmalarına olanak sağlamaktır.
· Öğrencinin, İşletmede mesleki eğitim uygulaması yapmak üzere işletmelere gidebilmesi için ilgili dönemde alttan devamsız dersi bulunmaması ön şarttır.
· Öğrenciler ders kayıt tarihlerinde İş Yeri Uygulaması dersini diğer derslerde olduğu gibi ÖBS üzerinden seçmeleri ve ders kayıtlarını yapmaları gerekir.
· Mesleki uygulama eğitimi 4. yarıyılda ‘ilgili akademik dönemin başlangıcını ve bitişini’ kapsayarak tam zamanlı olarak işyerlerinde gerçekleştirilir.
· Beceri eğitimi için işletmelere giden öğrencilerin iş kazası, meslek hastalıklarına yönelik sigorta primleri SGK hükümlerine göre Sinop Üniversitesi tarafından ödenir.
Staj Uygulamaları
Bütün programlarda 4 dönem sonunda ‘’İşletmede Mesleki Eğitim ve Yaz Stajı’’ Uygulaması zorunludur. Öğrenciler stajlarını yurt içinde özel (ilgili staj komisyonunca uygun görülen) veya resmi kurum ve kuruluşlarda yapabilirler.
3+1 eğitim modeli uygulanan programlarda (Ormancılık ve Orman Ürünleri), kayıt olan öğrencilerin mezuniyet koşullarını yerine getirmiş olması için 4. dönemde staj yapmaları gerekmektedir. Bununla birlikte İşletmede Mesleki Eğitim ve Yaz Stajını da yerine getirmek zorundadır.
Meslek yüksekokulumuzda yer alan programlarda stajla ilgili işlemler; “SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI STAJ YÖNERGESİ” ne göre yürütülmektedir.
Program İçerikleri
Ayancık Meslek Yüksekokulunda yer alan programlara ilişkin bilgiler, kabul koşulları, ders müfredatları, mezuniyet koşulları, mezunların alacakları unvanlar, üst kademe eğitime geçişe ilişkin bilgiler ve istihdam olanaklarına ilişkin görüşler, Üniversitesinin Sinop Üniversitesi web sitesinde (https://sinop.edu.tr/) ve Ayancık MYO web sitesinde (https://aym.sinop.edu.tr/) ‘Öğrenci’ başlığında yer alan “Bilgi Paketi” sekmesinde ayrıntılı bir şekilde duyurulmaktadır. Bilgi paketine erişmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
https://obs.sinop.edu.tr/oibs/bologna
Ayancık Meslek Yüksekokulunun Bulunduğu Yerleşke
Yüksekokul binamız, Ayancık Yalı Mah. Cemil Yıldız Cad. Şehit Fatih Erer Sokak No:9’dedir. Hizmet binası 2.480,00 m2 taban, 10.660,00 m2 kapalı alana sahiptir. Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait 11.351,08 m2 arsa üzerine kurulu yeni hizmet binası dört bloktan oluşmaktadır.
2017 yılında faaliyete giren yeni hizmet binasında 18 derslik, 7 amfi, 5 bilgisayar laboratuvarı, 4 elektronik laboratuvarı, ahşap uygulama atölyesi ve diğer derslikler, 49 akademik ve idari personel odası, toplantı odası, mescit, kütüphane, kantin, 260 kişilik konferans salonu ve yemekhane bulunmaktadır.
Ayancık Meslek Yüksekokulumuzda 2024 yılında faaliyete giren 1 adet futbol sahası ve 1 adet çok amaçlı basketbol/voleybol sahası bulunmaktadır.
Personel
2024 yılı itibariyle Yüksekokulumuzda 2 Doçent Dr., 3 Dr. Öğr. Üyesi 22 Öğretim Görevlisi bulunmaktadır. Ayrıca, Yüksekokulumuzda 6 adet idari personel, 5 adet koruma ve güvenlik personeli, 7 adet destek personeli görev yapmaktadır.
Eğitim ve Öğretimin Gerçekleştirileceği Yer: Ayancık Meslek Yüksekokulu Yalı Mah. Cemil Yıldız Cad. Şehit Fatih Erer Sokak 57400 Ayancık/SİNOP
Program Akreditasyonları: Yok.
Yurt:
İlçemizde Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne ait iki adet yurt bulunmaktadır. Kız yurdu Yüksekokulumuza oldukça yakın, merkezi bir konumdadır. Yüksekokula 5 dakika yürüme mesafesinde olup, çevresinde Sağlık Ocağı, Emniyet Müdürlüğü gibi birçok kurum ve kuruluş, kırtasiye ve marketler bulunmaktadır. Kız Öğrenci Yurdunun kapasitesi ortalama 110 kişidir.
Erkek Yurdu, Beşiktaş Mahallesinde bulunmaktadır. Okula yürüme mesafesi yaklaşık olarak 15 dakikadır. Şehir içine dolmuş-taksi ile veya yürüyerek ulaşım sağlanabilir. Çevresinde toplu konutlar ve marketler bulunmaktadır. Erkek yurdunun kapasitesi ortalama 90 kişidir.
Ayancık Kredi ve Yurtlar Müdürlüğü
Telefon: 0 368 613 46 32
Bunların dışında kız ve erkek öğrenciyi barındıracak özel yurt, pansiyon, otel ve misafirhaneler bulunmaktadır
Burs
Üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerimize Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından katkı kredisi ile öğrenim kredisi veya burs verilmektedir.
Yemek Bursu:
Her yıl Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen sayıda maddi durumu yetersiz öğrenciye öğle yemeğinden ücretsiz yararlanma imkânı sağlanmaktadır.
Kısmi Zamanlı (Part-Time) Öğrenci Çalıştırma:
Üniversitemiz öğrencilerinin ders dışı boş zamanlarını değerlendirmek ve ekonomik katkı sağlamak amacıyla, kısmi çalışma imkânları sunulmaktadır. Kısmi zamanlı çalışma kontenjan ve şartlar Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı web sayfasından eğitim öğretim yılı başında yayınlanır.